Bezpečnost potravin

FSIS znovu varuje před syrovým mletým hovězím masem

Vydáno: 7. 12. 2003
Autor:

Americký úřad pro bezpečnost a kontrolu potravin znovu varuje spotřebitele před konzumací nedokonale tepelně upraveného mletého hovězího masa v souvislosti s opětovným výskytem alimentárních onemocnění ve státu Wisconsin.

Úřad pro bezpečnost a kontrolu potravin (FSIS) při americkém ministerstvu zemědělství znovu důrazně upozorňuje spotřebitele na dodržování směrnic, týkajících se bezpečnosti potravin při manipulaci a tepelné úpravě syrového mletého  hovězího masa. Důvodem opakovaného varování je zpráva Úřadu pro zdraví a rodinné záležitost ve Wisconsinu o nedávném výskytu Salmonella newport, který je spojován s konzumací nebo manipulací se syrovým, resp. nedovařeným mletým hovězím masem. Přes opakovaná varování ze strany úřadů pro bezpečnost potravin je výskyt alimentárních onemocnění způsobených salmonelou nebo E. coli O157:H7 velmi často zapříčiněn nesprávnou manipulací nebo tepelnou úpravou výrobků z mletého hovězího masa. Podle doporučení FSIS by měla teplota v centru karbanátku, klopsu či jiného výrobku z mletého masa dosáhnout minimálně 70 °C, příslušné britské úřady doporučují pro bezpečnou přípravu burgerů z hovězího masa opracování celého výrobku tak, aby všechny části dosáhly teploty 70 °C po dobu dvou minut. Více informací na adrese
http://www.foodsafetytoday.com