Bezpečnost potravin

Bezpečnost bylin používaných v potravinách a doplňcích stravy

Vydáno: 10. 12. 2003
Autor:

ILSI Europe publikoval v srpnu 2003 směrnici pro hodnocení bezpečnosti bylin a bylinných přípravků. Je uveden úplný text této směrnice.

Zájem spotřebitelů i potravinářského průmyslu o vývoj potravinářských výrobků s “funkčními” vlastnostmi nebo s prospěchem pro zdraví se trvale zvyšuje. Uvedené výrobky existují ve formě doplňků stravy nebo potravin.
Zdravotní prospěch je dán přítomností určitých přísad v těchto výrobcích, často jde o byliny nebo jejich složky. Aktivní složky, které poskytují zdravotní prospěch, jsou z velmi různorodých zdrojů, od cereálií, ovoce a zeleninu až po léčivé byliny používané v lidovém léčitelství.
Expertní skupina pro přírodní toxiny vytvořená v rámci evropského Mezinárodního institutu věd o životě (International Life Science Institute, ILSI Europe) vypracovala směrnici pro vyhodnocování bezpečnosti bylin a bylinných přípravků určených pro potraviny a doplňky stravy. Diskuse odborníků k uvedené směrnici byla organizována formou workshopu, který se konal ve dnech 13.–15. května 2002 v Marseille, Francie.

Směrnice pro hodnocení bezpečnosti bylin a bylinných přípravků určených pro potraviny a doplňky stravy (ILSI EUROPE, srpen 2003)