Bezpečnost potravin

Zpráva o alergenitě „quorn“

Vydáno: 13. 12. 2003
Autor:

Spotřebitelská agentura Velké Británie na základě informací spotřebitelů uvádí, že u 4,5 % konzumentů potraviny quorn se projevují alergické reakce.

Podle zprávy „Vědeckého centra pro zájmy spotřebitelů“ (Centre for Science in the Public Interest) ve Velké Británii má mikrobiální fermentací vyráběná náhražka masa „quorn“ výraznější alergenní vlastnosti než korýši, měkkýši, mléko, arašídy nebo pšenice. Tvrzení vyplývá z telefonických zpráv od konzumentů quorn, podle nichž 4,5 % z nich trpí přecitlivělostí na tuto potravinu. Projevuje se to údajně zvracením, průjmy, vyrážkami, otoky a často anafylaktickým šokem. Centre for Science in the Public Interest zřídil na svých webových stránkách rubriku pro zprávy spotřebitelů ohledně reakcí na quorn.
Podle výrobce quorn – firmy Marlow Foods trpí negativní reakcí jen jedna osoba z 146 000, tj. 0,0007 %.
EU Food Law, 2003, č. 143, s. 4