Bezpečnost potravin

FDA zjistil hygienické prohřešky u dodavatele zelené cibule

Vydáno: 13. 12. 2003
Autor:

FDA označila na základě výsledků prováděných šetření za zdroj onemocnění hepatitidou A v Americe vodu používanou k praní cibule ve fázi balicích operací.

Mexický tisk informoval o vyšetřování, prováděném americkými inspektory z FDA po nedávném výskytu hepatitidy A v Pennsylvánii a několika dalších státech, při kterém bylo zjištěno porušení hygienických zásad u producenta zelené cibule, která je označována za zdroj nákazy. Představitel mexického ministerstva zemědělství uvedl, že dotyčná společnost, Dos M Sales de Mexico, Baja California, používala k praní cibule při balicích operacích vodu ze zásobníku namísto upravené pitné vody vyžadované technologickými předpisy. Porušení hygienických předpisů zjistili inspektoři amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Centra pro kontrolu chorob (CDC). Mexické vládní orgány poukazují a to, že tato zjištění ještě nejsou důkazem toho, že zdrojem nákazy v Americe je jmenovaná společnost, a kritizují šetření FDA s tím, že jmenovité označení dodavatele cibule bylo předčasné. FDA ale reagovala prohlášením, že šetření je prováděno velmi pečlivě, a že se rovněž uvažuje i o dalších možných zdrojích kontaminace v celém potravním řetězci.
http://www.foodsafetytoday.com