Bezpečnost potravin

Kapry nepouštějme na svobodu

Vydáno: 15. 12. 2003
Autor:

Prodavač může usmrcovat ryby jen na přání zákazníka a pouze schváleným způsobem. Nemůže usmrcovat kapry „do zásoby“. Oprávnění k prodeji porcovaných ryb mají pouze „kamenné“ obchody. Informoval o tom tiskový mluvčí Státní veterinární správy Ing. Josef Duben.

V tiskovém sdělení Státní veterinární správy ČR se mimo jiné uvádí:

Aby byli tradiční vánoční kapři kvalitní a zákazníci spokojení, to je pochopitelně v zájmu jak rybářů, tak prodejců i orgánů státního veterinárního dozoru, který dozírá na celý řetězec i v případě ryb, tedy od vykulení plůdku z jikry, až po okamžik prodeje ryb zákazníkovi.

Každý sezónní prodejce musí včas požádat místně příslušnou veterinární správu o stanovení podmínek pro takovýto způsob prodeje. Proti předchozím létům se prakticky nic nemění.

Kádě pro ryby musí být napájené pitnou vodou, ve vodě musí být dostatek kyslíku, ryb nesmí být nadměrné množství, prodejní pult pak musí být omyvatelný, odpad z kuchání a odstraňování šupin se musí ukládat do speciálně označených nádob, aby se posléze neškodně odstranil.

Usmrcovat ryby prodavač může jedině na přání zákazníka, a to schváleným způsobem, tj. nejprve omráčit tupým úderem na temeno hlavy a poté vzápětí vykrvit, a to přetnutím žáber.

V žádném případě nelze usmrcovat kapry do zásoby, k tomu nemá prodejce oprávnění. To už by šlo o prodej porcovaných ryb, a takovéto oprávnění mají pouze prodejci v „kamenných“ obchodech.

Při této příležitosti, kdy se už v rodinách uvažuje o organizaci vánočních zvyků, si dovolujeme upozornit na to, že není vhodné zakoupené živé kapry vypouštět do řek, či rybníků. Tyto ryby nejsou na takto nově nabytou „svobodu“ připraveny. Jednak nemají v době prodeje již téměř žádné zásobní látky nutné k přežití do jara, a navíc byly vystaveny několika teplotním šokům, tudíž ve velké většině po vypouštění hynou.Bližší informace poskytne:

Ing. Josef Duben – tiskový mluvčí

Státní veterinární správa České republiky
Slezská 7, 120 56 Praha 2

Tel.: 227 010 154,  fax: 227 010 191

e-m: j.duben@svscr.cz

web: www.svscr.cz