Bezpečnost potravin

Francouzský potravinářský závod uzavřený kvůli epidemii legionářské nemoci

Vydáno: 20. 1. 2004
Autor:

Výrobní závod společnosti McCain v severní Francii, v němž se vyrábějí bramborové hranolky, byl 18. ledna uzavřen. Důvodem byl nález bakterie Legionella pneumoniae v chladicím systému závodu.

Výrobní závod společnosti McCain v severní Francii, v němž se vyrábějí bramborové hranolky, byl v neděli 18. ledna uzavřen. Důvodem byl nález bakterie Legionella pneumoniae vyvolávající legionářskou nemoc v chladicím systému závodu.
Podle vyjádření ministra zdravotnictví Jeana-Francoise Mattei věnují zdravotnické orgány oblasti Pas-de-Calais maximální pozornost v souvislosti s epidemií legionářské nemoci, které v této oblasti poprvé propukla v listopadu minulého roku. Nemoc se projevuje jako zápal plic, k šíření bakterie dochází pomocí kapének vody. Této nemoci již ve Francii podlehlo 10 lidí.
V listopadu minulého roku došlo k  výskytu legionářské nemoci i ve Velké Británii. Bylo nakaženo 25 lidí a 1 člověk zemřel. Zdrojem infekce se ukázala být chladicí věž v závodě  na výrobu cidru společnosti HP Bulmers v Plough Lane. Závod byl z preventivních důvodů uzavřen. Podle britských zdravotnických orgánů byl závod v Plough Lane jediným místem výskytu legionely a je nepravděpodobné, že by v Británii došlo k dalšímu šíření onemocnění.
www.yahoonews.com