Bezpečnost potravin

FSA reagoval na americkou studii o bezpečnosti lososů chovaných na farmách

Vydáno: 21. 1. 2004
Autor:

Informace o obsahu kontaminantů včetně polychlorovaných bifenylů a dioxinů v lososech chovaných na farmách se dostala na přední stránky všech novin ve Velké Británii. Britskou veřejnost se snažil uklidnit Dr. Andrew Wagde, ředitel odboru pro bezpečnost potravin při britském Úřadu pro potravinové standardy (Food Standards Agency - FSA).

Dr. Wagde ve  svém vyjádření vysvětlil,  že výsledky výzkumu amerických vědců jsou v souladu s výsledky dřívějších analýz FSA. Je však nutné se vyjádřit k doporučení Američanů, kteří vyzývají k výraznému snížení konzumace chovaných lososů (na max. 50 g za měsíc), ačkoli FSA je naopak doporučuje zařazovat do jídelníčku jako  součást vyvážené stravy. Problém údajně spočívá v různém přístupu ke stanoveným hladinám zdravotní nezávadnosti určených Americkým úřadem pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency (EPA) ve srovnání s americkým Úřadem pro potraviny a léčiva, Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Vědeckým výborem pro potraviny, který vydává doporučení EK a Britskému výboru pro toxické látky.
Podle expertů z WHO povolené hladiny dietární expozice  zaručují zdravotní nezávadnost potravin bez nevratných účinků na zdraví spotřebitelů.
Zástupce FSA zdůraznil, že povolené hladiny obsahu sledovaných toxických sloučenin v lososech jsou stanoveny tak, aby při dietární expozici nepřekročil jejich příjem  limity zaručující zdravotní nezávadnost. Nezávislí experti souhlasí s tím, že konzumace lososů má příznivý účinek na zdraví a doporučují (na rozdíl od Američanů) konzumovat jednu porci tučné ryby, např. lososa, týdně s vědomím, že takové množství nepředstavuje pro spotřebitele žádné riziko spojené s obsahem toxických látek.           
Informace o americké studii jsou k dispozici zde zde nebo v češtině zde. Vyjádření FSA je přístupné zde