Bezpečnost potravin

FSA doporučuje snížit konzumaci jater

Vydáno: 22. 1. 2004
Autor:

FSA doporučuje snížit konzumaci jater na 50 g týdně, aby se předešlo nadměrnému přísunu vitaminu A do organismu, ke kterému dochází především u osob straších 65 let.

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) pravděpodobně navrhne omezení příjmu jater na 50 g týdně poté, co nejnovější výzkumy ukázaly, že lidé konzumují příliš velká množství jater, v důsledku čehož dochází i k nadměrné absorpci vitaminu A (retinolu). Vitamin A je nezbytný pro zdravý zrak a pokožku a pro prevenci infekčních onemocnění, jeho doporučovaná denní dávka  je 1 500µg. Výsledky provedené studie naznačují, že 9 % žen a 15 % mužů bezpečné denní limity příjmu překračují, přičemž toto procento vzrůstá u osob starších 65 let.
http://www.foodsafetytoday.com