Bezpečnost potravin

EU: Zákaz dovozu všech výrobků obsahujících barviva Sudan I-IV

Vydáno: 25. 1. 2004
Autor:

Evropská komise přijala opatření, která s okamžitou platností zakazují dovoz veškerých výrobků, které mohou obsahovat koření chiili nebo kari kontaminované karcinogenními červenými barvivy řady Sudan.

Koření chilli a kari a výrobky tato koření obsahující smí od 21. ledna překročit hranice zemí EU pouze za podmínky, že zásilka je doprovázena zprávou s výsledkem analýzy  potvrzujícím, že výrobky neobsahují syntetická barviva Sudan I, Sudan II, Sudan III a Sudan IV (skarlatovou červeň ). Žádné z uvedených barviv se v EU k potravinářským účelům nesmí používat a přirozeně se v potravinách nevyskytuje. Podle klasifikace Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny jsou tyto chemikálie považovány za karcinogenní.
Problémy s těmito barvivy začaly již v květnu minulého roku, kdy ve Francie byl Sudan I poprvé identifikován v dovezeném práškovém koření chilli. Francie o problému tehdy prostřednictvím systému rychlého varování okamžitě informovala ostatní členské státy. Od té doby bylo barvivo nalezeno v řadě dalších výrobků obsahujících koření chilli nebo kari. Důsledkem bylo stažení těchto výrobků z trhu a jejich zničení. Jenom ve Velké Británii šlo o více než 130 případů.
Podle přijatých legislativních opatření musí členské státy zajistit testování všech zásilek výrobků chilli na přítomnost barviv řady Sudan před tím, než se výrobky dostanou na území EU a provádět náhodné kontroly výrobků, které jsou již v prodeji. Jakýkoli kontaminovaný výrobek musí být stažený z prodeje a zničený.
www.foodqualitynews.com