Bezpečnost potravin

V potravinářských provozech byl zjištěn Enterobacter sakazakii nebezpečný pro kojence

Vydáno: 25. 1. 2004
Autor:

Výzkumníci na univerzitě ve městě Wageningen (Nizozemí) uveřejnili výsledky týkající se výskytu Enterobacter sakazakii. Uvedená patogenní bakterie byla zjištěna v osmi potravinářských provozech i v domácnostech. Čtyři ze zmíněných závodů vyráběly kojeneckou výživu.

Mikroorganismus Enterobacter sakazakii může způsobovat meningitidu nebo vážné střevní infekce u nově narozených dětí. Nejvíce jsou ohroženy předčasně narozené děti. Dosud bylo hlášeno na celém světě jen několik málo případů infekce způsobené E. sakazakii. Tam, kde infekce propukla, došlo u předčasně narozených dětí až k 80% úmrtnosti. Uvedené zjištění výzkumníků ve Wageningenu potvrzuje dřívější předpoklad, že sušená kojenecká výživa by mohla být zdrojem této infekce.
Výzkum financovaný firmou Nestlé objevil E. sakazakii v potravinářských závodech vyrábějících široký sortiment výrobků. Také u pěti vzorků ze šestnácti odebraných v domácnostech se prokázal pozitivní nález. Podle výzkumníků “přítomnost E. sakazakii v provozech vyrábějících sušené mléko, cereálie, čokoládu, bramborovou moučku a těstoviny, ale i v prostředí domácností silně naznačuje, že jde o velmi rozšířený mikroorganismus. Při navrhování účinných kontrolních opatření by se měl tento mikroorganismus brát do úvahy”.
Ke studii provedené v Nizozemí se vyjádřil Dr. Jeffrey Farber, odborník z Úřadu pro mikrobiologické nebezpečí ministerstva zdravotnictví Kanady. Potvrdil, že zdrojem zvýšeného výskytu infekcí u předčasně narozených dětí je s největší pravděpodobností kojenecká výživa na bázi sušeného mléka, přičemž zařízení na výrobu tekuté stravy ze sušené formy by mohlo sloužit jako rezervoiar infekce. Doporučuje proto, aby čas mezi přípravou stravy (tekuté formy ze sušené formy) a její konzumací byl co nejkratší.
Výsledky studie byly publikovány v časopise The Lancet, 363, 2004, č. 9402.