Bezpečnost potravin

Americké Ministerstvo zemědělství zvažuje zavedení identifikačního systému pro dobytek

Vydáno: 29. 1. 2004
Autor:

V důsledku zjištění výskytu BSE v USA americké Ministerstvo zemědělství (USDA) plánuje zavést v celonárodním měřítku identifikační systém pro zdokonalení monitoringu skotu v zemi. Systém by měl být funkční za 18 měsíců, nyní se zkoumají možnosti, jak celý proces ještě urychlit.

V současné době se ještě diskutuje o koncepci systému a zatím jsou navrženy dvě varianty: systém by byl řízen a financován federální vládou nebo USDA by vydalo normy, které by byly závazné pro farmáře  a zpracovatele masa. Výskyt prvního případu BSE a potíže s vysledováním všech 80 kusů ze stáda, ze kterého pochází postižená kráva, jen potvrzuje, že zavedení systému identifikace je nezbytné.
Někteří zpracovatelé masa a řetězce restaurací, např. McDonald´s již zavedli vlastní identifikační systémy. Firma McDonald´s nyní platí více za dodávky hovězí maso, které pochází z kusů, u kterých lze vysledovat jejich původ až k místu narození.
Celonárodní identifikační systém se v současné době testuje na vzorku 1 mln kusů dobytka z celkových 45 mln kusů dobytka v USA.
Podle vyjádření obchodníků a poskytovatelů stravovacích služeb, informace o prvním výskytu  BSE se zatím neprojevila na preferencích spotřebitelů.
http://www.washingtonpost.com