Bezpečnost potravin

Polsko zrušilo zákaz dovozu hovězího z USA

Vydáno: 30. 1. 2004
Autor:

Podle sdělení amerického Ministerstva zemědělství (USDA) Polsko zrušilo zákaz dovozu pro některé americké výrobky z hovězího masa. Po oznámení prvního výskytu BSE v USA dne 23. 12. 2004 zakázalo dovoz hovězího masa z USA více než 30 států. Polsko je tak první zemí, která opět povolila dovoz hovězího z USA.

Rozhodnutí Polska je však považováno spíše za symbolické, protože objem dovozu amerického hovězího masa do této středoevropské země je minimální. Američtí zpracovatelé masa doufají, že Polsko je první „vlaštovkou“, která bude příkladem i pro ostatní státy. Podle nových předpisů Polsko umožňuje dovoz těch hovězích výrobků, které vyhovují požadavkům americké veterinární správy v souladu se standardy USDA pro inspekci produktů živočišného a rostlinného původu.
V Polsku byl první výskyt BSE potvrzen v květnu r. 2002, pět případů bylo hlášeno v r. 2003. Polsko poprvé vydalo zákaz dovozu hovězího masa ze zemí postižených BSE v r. 2002, avšak ani toto opatření nezabránilo výskytu tohoto onemocnění. Preventivní opatření jsou prioritou polské zemědělské politiky, neboť před vypuknutím onemocnění, bylo Polsko jedním z pěti největších vývozců skotu.  
www.foodnavigator.com