Bezpečnost potravin

ČR povoluje testování modifikované kukuřice

Vydáno: 30. 1. 2004
Autor:

MŽP povolilo na území státu testování geneticky upravené kukuřice. GMO. Většina zemědělců chce podle listu používat upravenou kukuřici co nejdříve.

České ministerstvo životního prostředí povolilo na území státu testování geneticky upravené kukuřice.

Podle dnešních Hospodářských novin získala společnost Monsanto svolení k rozsáhlejším testům geneticky upravené takzvané Bt kukuřice.

Ministerstvo životního prostředí nevyhovělo protestu hnutí Greenpeace, a podle jeho mluvčí citované v deníku je rozhodnutí konečné.

Firma bude moci vysadit geneticky upravovanou kukuřici na další zkušební pole na řadě míst v zemi.

Takzvanou Bt kukuřici zatím pěstuje pouze izolovaně na zhruba dvou a půl hektarech ve šlechtitelské stanici v Branišovicích u Znojma. Podle odborníků potrvají zkoušky přibližně tři roky.

Ekologové z hnutí Greenpeace měli výhrady ve čtyřech bodech týkajících se například vzdálenosti polí s upravovanou kukuřicí od ostatních zemědělských pozemků.

Většina zemědělců chce podle listu používat upravenou kukuřici co nejdříve. V kukuřici je gen, který ji činí odolnou vůči škůdci motýlku zavíječi.

Diskuse o dopadech geneticky upravených potravin na lidské zdraví však trvá. Ekologové poukazují na to, že jejich škodlivost nikdo neprokázal, ale ani nevyvrátil.
(BBC)

http://www.ekolist.cz

EkoList, 29. 1. 2004