Bezpečnost potravin

Pozitivní vliv klikvové šťávy na srdce

Vydáno: 5. 2. 2004
Autor:

klikva, antioxidanty, snižování zdravotních rizik, mnohaletá studie

Nová studie objevila mnoho důvodů pro pití klikvové šťávy. Na národní konferenci Americké chemické společnosti (American Chemical Society) v březnu 2003 bylo uvedeno, že pití tří skleniček klikvové šťávy denně výrazně zvyšuje hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu v krvi a zvyšuje i hladinu sérových  antioxidantů, čímž se snižuje riziko srdečních onemocnění. Výsledky byly získány pomocí studie na lidských dobrovolnících.
Dlouho se předpokládalo, že šťáva bohatá na antioxidanty může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, ale žádná studie na lidech dosud tuto domněnku nepotvrdila. Předložené výsledky pocházejí z dlouhodobé studie, sledující vliv klikvové šťávy na hladinu cholesterolu. Dále se ukázalo, že klikva může pomocí při ochraně močovodů před infekcí, snižovat riziko žaludečních vředů a rakoviny. Vedoucím projektu byl Joe Vinson, profesor  chemie na Scrantonské univerzitě v Pensylvánii, USA.  

Link found between cranberry juice and heart health. Food Technol., 57, 2003, č. 5, s. 10