Bezpečnost potravin

Grapefruit napomáhá snižování hmotnosti

Vydáno: 6. 2. 2004
Autor:

Konzumace grapefruitu nebo grapefruitové šťávy má vliv na uvolňování inzulinu v těle a tím na hormonální regulaci tělesné hmotnosti. Vzhledem k tomu, že grapefruit/grapefruitová šťáva ovlivňují účinnost některých léků, je nezbytná opatrnost.

Nejnovější výsledky výzkumu provedeného v USA potvrdily spojení mezi konzumací grapefruitu/grapefruitové šťávy a hladinou inzulinu v těle. Pokud se u sledované skupiny 100 mužů a žen s každým pokrmem konzumoval grapefruit/grapefruitová šťáva, došlo ke snížení hmotnosti. Tím, že grapefruit/grapefruitová šťáva ovlivňují uvolňování inzulinu, jde o hormonální regulaci hmotnosti.
Více informací je k dispozici v Potravinářských aktualitách (registrovaný přístup).

Pozn.: Je nezbytné, aby osoby, které užívají léky, byly při konzumaci grapefruitu/grapefruitové šťávy opatrné, neboť grapefruit/grapefruitová šťáva mohou ovlivnit účinnost některých léků, přičemž účinnost se může zvýšit, ale i snížit.