Bezpečnost potravin

Zvýšený výskyt bakterií Salmonella enteritidis PT14b ve vaječných výrobcích

Vydáno: 27. 2. 2004
Autor:

Britský Úřad pro ochranu zdraví spojuje zvýšený počet hlášených případů výskytu patogenních bakterií Salmonella enteritidis PT14b s vaječnými pokrmy připravovanými cateringovými společnostmi.

Britský Úřad pro ochranu zdraví (HPA) spojuje zvýšený počet hlášených případů výskytu patogenních bakterií Salmonella enteritidis PT14b  s vaječnými pokrmy připravovanými cateringovými společnostmi. Od roku 2000 vzrostl počet případů S. entreritidis PU14b z méně než 200 na 922 v roce 2003. V průběhu let 2002 a 2003 byla zaznamenána jak období s velkým výskytem těchto patogenů, tak s výskytem pouze sporadickým. V roce 2002 byla příčinou některých onemocnění španělská vejce. Vejce importovaná ze Španělska mohla být podle názoru HPA zdrojem nákazy i v roce 2003. Prováděné testy totiž prokázaly, že některé izoláty S. enteritidis PT14b získané od nemocných v roce 2003 jsou identické s humánními izoláty z roku 2002. Dále bylo zjištěno, že k onemocnění došlo mnohem častěji při konzumaci vajec zpracovaných mimo domov, a to buďto v obchodech nebo cateringových společnostech. Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) proto vydal pro cateringové společnosti letáky s doporučeními, jak omezit riziko výskytu salmonely ve výrobcích obsahujících vejce. Mezi jiným se zde zdůrazňuje, že bakterie  rodu Salmonella mohou být jak na vaječné skořápce, tak i ve vaječném obsahu, je popsáno jak se vyhnout křížové kontaminaci, doporučen správný postup vaření vajec a uvedeny  potraviny, v nichž se mohou používat pasterovaná vejce. Více informací je možno získat na internetové adrese HPA , resp. FSA
http://www.foodsafetytoday.com