Bezpečnost potravin

ČR a EK jednaly o hygienickém stavu potravinářských provozů

Vydáno: 5. 3. 2004
Autor:

Evropská komise jednala s delegací ministerstva zemědělství a Státní veterinární správy o sestavení odpovědi na její zprávu o výsledcích lednové hygienické inspekce v českých potravinářských provozech.

Tento dokument, koncipovaný jako seznam závazků české strany, má být hotov do dvou týdnů. Náměstek ministra zemědělství Pavel Rybníček nechtěl popsat, k jakým závěrům inspektoři EK minulý týden dospěli; zdroje komise nebyly o nic sdílnější. Zatím se ví jen to, že se česká strana bude muset zavázat k přesnému harmonogramu posledních legislativních kroků v této oblasti do konce dubna a odpovědět na sedm konkrétních bodů, které z inspekce vyplynuly. „Jde o poznatky z podniků, kde byly zjištěny závady. Komise nemá nic proti metodice české hygienické inspekce, žádá jen, abychom se na věci dívali jejíma očima,“ uvedl Rybníček. „Přistoupili jsme na jejich doporučení, abychom prováděli cirkulační proces kontrol potravinářských podniků. Zdá se, že tady běží všechno k plné spokojenosti Evropské komise,“ dodal. Za zdraví a ochranu spotřebitelů ponese spoluodpovědnost od května první český komisař Pavel Telička. Ten to považuje za důvod navíc, aby se Praha v této oblasti rychle vypořádala se všemi nedostatky. „Nebudeme se chtít dostávat do střetové situace a doufám, že díky snaze v Praze a mému úsilí zde se podaří, aby se sporné věci doladily co nejrychleji,“ uvedl. Lednová inspekce navštívila v Česku desítky provozů. V několika případech navrhla ukončení výroby. Nedostatečné dodržování hygienických norem na jatkách, v mlékárnách a dalších závodech bylo jedním z hlavních nedostatků, které EK Česku vyčetla v posledním listopadovém posudku.
bar jw
(ČTK)