Bezpečnost potravin

Test pro stanovení bakterie brucelozy v kozím mléce

Vydáno: 28. 3. 2004
Autor:

V USA vyvinuli test pro stanovení brucelly melitensis v kozím mléce.

Popularita mléčných koz  má stoupající tendenci vzhledem k  vysokému obsahu proteinu a nízké hladině cholesterolu v mléce. Kozí mléko je vhodné pro lidi, kteří z nějakých důvodů  nesnášejí kravské mléko. Pro výrobu mléka a sýrů se v USA chová okolo 1 mil. koz. Podle posledního výzkumu provedeného v rámci USDA v Ames (Iowa), nebude kozí mléko produkované a prodávané v USA zdrojem šíření brucelozy způsobované bakterií Brucella melitensis.  Brucella melitensis je jednou ze šesti známých druhů bakterie brucelly, která indukuje potraty u zvířat (hlavně u ovcí a koz).
Bakterie Brucella melitensis se vyskytuje hlavně v Latinské Americe, střední a jihovýchodní Asii a v oblasti Středomoří.
Test pro detekci bakterie brucella melitensis  v kozím mléce vyvinuli výzkumníci z NADC Nnational Animal  Disease Center ), APHIS (National Veterinary Services Laboratories) a univerzity v Iowě. Základem nového testu je přizpůsobený test (ELISA) pro stanovení Brucelly abortus u skotu.
V pokusech identifikovali testem protilátky proti Brucelle melitensis u kozy s vysokou úrovní infekce ze stáda o více než 1600 kusů a u jedné kozy s nízkou úrovní infekce ze stáda o 50 kusech.  Výzkumníci doporučují, aby pro testování celkového množství mléka byly odebírány vzorky od koz ze stáda rozděleného do skupin  po 50 nebo méně kusech.
Agricult. Res. Service, News Archive, 24.3.04