Bezpečnost potravin

Funkční miso namísto suplementů vápníku

Vydáno: 7. 4. 2004
Autor:

V Japonsku bylo vyvinuto nové funkční fermentované miso s obsahem odstředěného mléka, které obsahuje třikrát tolik vápníku než normální miso, které je jednou ze základních japonských potravin. Rovněž vykazuje čtyřnásobnou aktivitu angiotensin-konvertujícího enzymu (ACE).

Japonská společnost pro zemědělskou produkci a průmysl (ALIC) vyvinula ve spolupráci se dvěma výzkumnými pracovišti (Miyazaki univerzita v Itoham a společnost Yamae Foods), nové funkční fermentované miso s obsahem odstředěného mléka, které obsahuje třikrát tolik vápníku než normální miso, které je jednou ze základních japonských potravin. (Miso je fermentovaná pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Je vynikajícím zdrojem esenciálních aminokyselin, některých vitaminů a minerálních látek. Jeho denní konzumace snižuje cholesterol, zlepšuje kvalitu krve, ruší účinek některých karcinogenních látek a neutralizuje účinky znečištěného životního prostředí. Nepasterované miso je bohatým zdrojem enzymů a napomáhá trávení. Podle způsobu výroby je možno získat několik druhů misa. Miso lze vyrobit buď výhradně ze sojových bobů, nebo ze směsi sóji a obilí. Rýže či ječmen se nejdříve uvaří, zaočkují fermentační kulturou, poté se smíchají s vařenou sójou a mořskou solí. Směs se nechá zrát v cedrových kádích, kde je zatížena kameny. Podle doby a teploty fermentace se získá miso od světlého a lehkého až po tmavé a tuhé. Nové funkční miso obsahuje mnohem více aminokyselin než tradiční, protože odstředěné mléko je v průběhu fermentačního procesu degradováno a plně fermentováno. V zájmu uchování zdraví starší populace – odhaduje se, že do roku 2025 bude 28 % japonské populace starší 65 let – vypracovalo Japonsko program „Potraviny pro speciální zdravotní využití“ (FOSHU), kterým byl zahájen i nový věk funkčních potravin. Japonský program je založen na požadavcích a úsilí spotřebitelů zlepšit své zdraví a předcházet chorobám prostřednictvím správné stravy. V roce 2002 schválila japonská vláda pro FOSHU 149 potravinářských výrobků, které byly realizovány převážně na trhu nealkoholických nápojů. Podle tvrzení Amerického institutu potravinářských technologií je vápník nejčastěji přidávanou ingrediencí do funkčních potravin. Mimo to, že je nutný pro výstavbu pevné kostry, je vápník esenciální i pro funkci svalů, regulaci hladiny hormonů, aktivitu enzymů a prevenci osteoporózy, projevující se postupným ubýváním kostní hmoty se zvyšováním věku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se vyskytuje většina osteoporotických zlomenin u starších žen v důsledku přirozeného snižování kostní denzity po menopauze. Riziku osteoporotických fraktur je během života vystaveno přes 40 %  žen a 13 % mužů. Doporučená denní dávka (RDA) vápníku pro děti ve věku od 9 do 18 let a byla stanovena na 1 300 mg, pro dospělé od 51 let výše 1 200 mg denně. Přitom děti, stejně jako dospělí, velmi často nahrazují mléko, zdroj vápníku, jinými nápoji. V Japonsku je průměrný příjem vápníku 573 mg za den, což bylo také jedním z důvodů, proč většina  výrobků FOSHU obsahuje vápník a převážně se jedná o výrobky nápojového typu. Podle ALIC vykazuje nové miso rovněž čtyřnásobnou inhibiční aktivitu angiotensin-konvertujícího enzymu (ACE), takže lze předpokládat, že bude působit i jako prevence hypertenze. Nové miso ve funkci hlavní složky japonské stravy přispěje podle ALIC ke zvýšení zdraví spotřebitelů v mnohem větší míře než suplementy.

http://www.nutraingredients.com