Bezpečnost potravin

USA: telata krmena zakázanými hormony

Vydáno: 9. 4. 2004
Autor:

Podle sdělení USDA byly tisíce telat krmených zakázanými syntetickými hormony testosteronem a trebolonem, které se používají jako stimulátory růstu.

Vyšetřování, jak je rozšířená tato praxe, začalo poté, co inspektoři z Inspekční služby pro bezpečnost potravin amerického ministerstva zemědělství zjistili, že jatečná telata ze tří odlišných stád, která byla dopravena na jatky ve Wisconsinu, měla v uších implantáty výše zmíněných hormonů.

Hormon trenbolon se používá u dospělého skotu jako stimulátor růstu, ale jeho použití u telat není povolené. Podle sdělení ministerstva zdravotnictví (FDA) nebylo používání tohoto hormonu u telat nikdy zákonně schváleno a jeho bezpečnost z hlediska zdravotního nebyla testována.

Podle mluvčího Asociace producentů telecího masa Paula Slaytona je celá záležitost bezpředmětná, protože uvedené hormony jsou telatům podávány již 30 let. Jako reakci na neschválenou aplikaci implantátů růstových hormonů jatečným telatům vydal FDA pro chovatele telat směrnici, podle níž mohou být telata s implantovanými hormony dodána na jatky 63 dnů po implantaci, jestliže implantáty byly použity přesně v souladu s podmínkami určenými pro dospělý dobytek. Tato směrnice však platí pouze pro jatečná telata, která budou dopravena na jatky před 6. červnem tohoto roku.

www.reuters.com