Bezpečnost potravin

Tuňák kontaminovaný histaminem

Vydáno: 16. 4. 2004
Autor:

Vakuově balené filety z tuňáka dovezené z Indonésie byly kontaminovány histaminem, salmonelou a ošetřeny nepovoleným oxidem uhelnatým.

Italský kontrolní úřad informoval Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat o osmi případech filetů z tuňáka, které byly kontaminovány histaminem (informace byla již dříve postoupena systému rychlého varování Komise EU). Produkty byly dovezeny z Indonésie přes Nizozemí. Podle italského úřadu byly filety vakuově balené, byla v nich zjištěna i salmonela a také ošetření pomocí oxidu uhelnatého, který není v EU přípustný.
Podle Komise byl indonésský úřad požádán o vyřazení dvou provozoven  ze seznamu schválených.
EU Food Law, 2004, č. 160, (18. 3. 2004), s. 9