Bezpečnost potravin

Schvalování potravin nového typu

Vydáno: 16. 4. 2004
Autor:

Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu UK posuzuje "zásadní rovnocennost" některých potravin přihlášených jako potravina nového typu. Jedná se o glukosamin produkovaný Aspergillus niger, extrakt bohatý na astaxantin, semínka "Chia" a další.

Poradní výbor Velké Británie pro potraviny a procesy nového typu (UK ACNFP) projednává záležitost glukosaminu z Aspergillus niger. Má vypracovat stanovisko posuzující zásadní ekvivalenci s již existujícími produkty, aby mohlo být použito ustanovení nařízení EU 258/97 umožňující zkrácení schvalovacího procesu. Stanovisko má zaslat členským státům a Komisi.
Glukosamin-hydrochlorid produkovaný plísní Aspergillus niger je přirozeně se vyskytující aminokyselina, která je většinou složkou chrupavky a používá se jako doplněk stravy. Výrobek firmy Cargill má název REGENASURE a jedná se o první glukosamin, který nebyl získán z tkání mořských živočichů. Podle názoru výrobce by nový produkt měl být posuzován jako ekvivalent existujícího glukosamin-hydrochloridu získaného ze zbytků mořských živočichů.

Kromě glukosaminu bude výbor posuzovat i extrakt bohatý na astaxantin z Haemotococcus pluvialis, který by také mohl být vyhodnocen jako v zásadě ekvivalentní.
Dále bude věnována pozornost zprávě francouzského úřadu ohledně dvou extraktů z listů vojtěšky a hodnocení belgického úřadu ohledně řepkového semene Monsanto 8 RF3 a 8xRF3. To spadá pod záměrné uvolňování podle směrnice 2001/18.
Na programu bude i žádost o schválení „Chia seeds“ (Salvia hispanica L.) jako potraviny nového typu, která byla podána v polovině r. 2003. Semena Chia hodlá firma Craig & Sons používat jako složku nového typu do chleba, jako alternativní zdroj n-3 polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolenová).
Jedná se o drobná semínka byliny z rodu máty pocházející z hornatých oblastí Jižní i Severní Ameriky, která byla užívána již Aztéky. Vyznačují se příznivým složením mastných kyselin (n-3, n-6) a výraznou schopností želírovat ve vodě (i v žaludku), s čímž souvisí mnohostranný výživový význam. Semínka absorbují až 12násobek vody, gel v žaludku tvoří bariéru před trávicími enzymy, zpomaluje se štěpení polysacharidů (vhodné pro diabetiky). Vzhledem ke snadné stravitelnosti je lze doporučit jako součást výživy nemocných, dětí, kojících matek, sportovců aj. Podrobnější informace najdete na následujících adresách:
http://www.living-foods.com/articles/chia.html
http://www.foodstandards.gov.uk/news/newsarchive/chiaseed
Posouzena budou  také stanoviska členských států týkající se zásadní ekvivalence různých produktů ze šťávy noni

.
EU Food Law, 2004, č. 160, (18. 3. 2004), s. 6-7

EU Food Law, 8. 4. 2004, č. 163, s. 6