Bezpečnost potravin

Esenciálními oleji a fenolickými látkami proti listeriím

Vydáno: 26. 5. 2004
Autor:

Přehled výsledků studií zkoumajících baktericidní účinky jednotlivých látek v živných půdách i v potravinách.

V USDA´s Western Regional Research Centre (USA) provedli porovnávací studii s 96 esenciálními oleji a 23 jednotlivými složkami, při níž se sledovala inhibiční aktivita proti řadě patogenů. Proti listeriím byly nejúčinnější esenciální oleje z gardénie, cedrového dřeva, bobkového listu, oregana, hřebíčku, aralie, skořice, nového koření, tymiánu, pačule.
Další studie sledovala účinek esenciálních olejů, jejichž antimikrobiální vlastnosti jsou známé (z tymiánu, rozmarýnu, myrty, hřebíčku a šalvěje), po jejich přídavku do hot-dog, které byly předem inokulovány listerií. Antimikrobiální účinky však při  aplikaci do potraviny byly mnohem menší než při testování přímo na kulturu v laboratoři.
Francouzští vědci sledovali růst listerií po aplikaci osmi složek izolovaných z extraktu z rozmarýnu (bez esenciálních olejů). Největší antimikrobiální účinek během prvních 24 h vykazovala kyselina karnisinová, po 72 h luteolin.
Kanadští vědci zkoumali schopnost fenolických látek z ovoce a zeleniny inhibovat růst listerií. Nejvyšší inhibiční účinek  se projevil u kyseliny skořicové a nižší u kyseliny p-kumarové, ferulové a kávové. Kyselina chlorogenová byla bez účinku. Účinné kyseliny  byly při pH 4,5 baktericidní, při pH 5,5 a 6,6 jen bakteriostatické.
Podrobnější informace najdete po registraci v Potravinářských aktualitách
v článku: http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=26536&ids=418&sessionid=18A77254-27D1-4F61-9E40-DA54284EDFD0

Meat Processing, 2004, č. 3, s. 54