Bezpečnost potravin

Další úspěch anti-GM kampaní v Anglii

Vydáno: 15. 7. 2004
Autor:

GMO. GMP. Důvodem pro ukončení působení firmy Syngenta na poli GM ve Velké Británii bylo neustálé ničení úrody GM brambor a obilí na experimentálním poli v Jealott’s Hill, Berkshire, ke kterému docházelo i přes jeho zabezpečení infračervenými kamerami, žiletkovým drátem a ozbrojenou ostrahou.

Poslední z velkých korporací, vyvíjejících v Anglii geneticky modifikované (GM) potraviny, zavírá své laboratoře. Ústup firmy Syngenta se tak stal dalším vítězstvím pro anti-GM aktivisty po intenzivními kampaněmi vynuceném odchodu dalšího velkého hráče z anglického trhu, korporace Monsanto, a omezení aktivit na poli GM poslední velké firmy Bayer. Důvodem pro ukončení působení firmy Syngenta na poli GM v Británii bylo neustálé ničení úrody GM brambor a obilí na experimentálním poli v Jealott’s Hill, Berkshire, ke kterému docházelo i přes jeho zabezpečení infračervenými kamerami, žiletkovým drátem a ozbrojenou ostrahou.
Syngenta v současnosti přesunuje výzkum GM plodin do USA, čímž reflektuje evropské veřejné mínění, které GM plodiny odmítá. Pete Riley z anti-GM organizace „Five Year Freeze“ (Pětileté moratorium) k tomu poznamenal: „Když vyrábíte věci, které lidé nechtějí kupovat, nemůžete čekat, že se v byznysu udržíte delší dobu.“
GM plodiny z USA i odjinud se ale do Evropy dále dováží, většinou jako krmivo pro zvířata. Na rozdíl od lidí nemají chovná zvířata na výběr, co se potravin týká, a tak jim GM průmysl nakládá měrou vrchovatou. Ale odpor vzrůstá: před několika týdny zadržela organizace Greenpeace na dva dny loď s nákladem GM krmiva, a přinutila ji tak zvednout kotvy a z Welsu odplout.
Spousta [anglických] supermarketů kvůli nátlaku zákazníků přestala prodávat maso a/nebo mléčné výrobky, pocházející od zvířat krmených GM plodinami. Řetězec Sainsbury’s, pokračující v prodeji mléka od krav krmených GM stravou, se v důsledku toho stal terčem národní kampaně a pět jeho největších distribučních center bylo minulý týden zablokováno aktivisty a aktivistkami. Další den akce pokračovala blokádou pobočky v Barnstaple, provedenou tentokrát farmářskými traktory. Mezitím byly vevnitř na „závadné“ produkty nalepeny samolepky, informující spotřebitele o nebezpečích jídla pocházejícího ze zvířat krmených GM potravou.
Kampaně proti GM potravinám pokračují i jinde v Evropě. K prvními zničení pole s GM plodinami došlo ve finsku, kde bylo pokáceno všech 400 pěstovaných GM bříz. Způsobená škoda dosáhla 1,5 milionu EUR.
Pavel Houdek

http://www.ekolist.cz
EkoList, 13. 7. 2004