Bezpečnost potravin

Prospívá alkohol kostem?

Vydáno: 18. 7. 2004
Autor:

Britská studie z poslední doby naznačuje, že umírněná konzumace alkoholu může chránit ženy před osteoporózou. Ženy, které pijí průměrně osm alkoholových jednotek týdně mají mnohem větší hustotu minerálů v kostech než ženy, které pijí alkohol pouze výjimečně.

Výzkumníci z londýnské nemocnice St Thomas zjistili, že umírněná konzumace alkoholu může chránit ženy před osteoporózou. Bylo konstatováno, že ženy, které pijí průměrně osm alkoholových jednotek týdně mají mnohem větší hustotu minerálů v kostech než ženy, které pijí alkohol pouze výjimečně. Studie, která byla publikována v červencovém čísle časopisu Annals of the Rheumatic Diseases ovšem neurčila jasnou vazbu mezi produkcí kostní hmoty a příjmem alkoholu. Ve studii byla použita data z dotazníků obsahujících informace o příjmu alkoholu,  kouření a demografické informace získané šetřením 42 párů dvojčat. Spojitosti mezi spotřebou alkoholu a diferencí v hustotě minerálů v kostech a kostních markerech u  jednotlivých párů dvojčat byly hodnoceny regresní analýzou před a po vyrovnání indexu tělesné hmotnosti, kouření (v minulosti a přítomnosti) a používání hormonální substituční léčby (HRT). Výsledky ukázaly, že konzumace alkoholu je spojena s významně vyšší hustotou minerálů v kostech, nebyly ale zjištěny ani náznaky toho, že alkohol ovlivňuje přeměnu kostí. Závěry studie rovněž nepotvrdily, že kouření má zhoubný vliv na kostní hmotu. Předchozí výzkumy prováděné ve Velké Británii ukázaly, že pití piva může působit preventivně na vznik osteoporózy v důsledku vysoké biologické využitelnosti křemíku, který je nezbytný pro tvorbu kostí. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje v současné době osteoporózu za druhý největší zdravotní problém po kardiovaskulárních chorobách. Tento problém vyvolal silný zájem o suplementy a potraviny, které podporují zdraví kostí a podle údajů Datamonitoru se předpokládá, že britský obchod potravinami určenými pro uchování zdravých kostí se bude zvyšovat ročně o 7,6 % a do roku 2007 dosáhne hodnoty 86,4 mil. GBP.
http://www.foodnavigator.com