Bezpečnost potravin

Názor EFSA na aditiva v gumových cukrovinkách

Vydáno: 26. 8. 2004
Autor:

Přehled aditiv používaných v cukrovinkách typu “mini cups jelly”, které Úřad pro bezpečnost potravin EU (EFSA) posuzoval z hlediska vlivu na udušení při konzumaci cukrovinek s jejich obsahem.

Vědecký panel EFSA zabývající se potravinářskými aditivy, aromatizujícími látkami, pomocnými prostředky a materiály v kontaktu s potravinami (AFC) vydal názor na riziko udušení z přítomnosti následujících aditiv v mini-cups jelly:
E 400 kyselina alginová
E 401 alginát sodný
E 402 alginát draselný
E 403 alginát amonný
E 404 alginát vápenatý
E 405 1,2-propandiolalginát
E 406 agar
E 407 karagenan
E 407a zpracovaná mořská řasa euchema
E 410 karubin, guma ze semen rohovníku (svatojánského chleba)
E 412 guarová guma
E 413 tragakant
E 414 akaciová guma
E 415 xantanová guma
E 417 guma tara
E 418 gellanová guma

Panel došel k závěru, že hlavní nebezpečí pro organismus spočívá ve tvaru, velikosti a způsobu trávení cukrovinky mini-cups jelly.
Ačkoliv cukrovinky mini-cups jelly s konjakem byly shledány jako poněkud méně rozpustné než mini-cups jelly s ostatními hydrokoloidy, panel došel k závěru, že jakékoliv aditivum vytvářející gel, které se používá k výrobě podobných cukrovinek, by zvýšilo riziko udušení, přičemž toto riziko se netýká pouze dětí.


Více informací na EFSA.