Bezpečnost potravin

Ptačí chřipka v Malajsii: zákaz dovozu peří a ptáků v domácím chovu

Vydáno: 27. 8. 2004
Autor:

EU nedováží živou drůbež ani násadová vejce, jež by rovněž mohly představovat riziko přenosu této choroby z Malajsie (rozhodnutí 2004/122/ES).

Brusel 23. srpna 2004 – Po vypuknutí ptačí chřipky v Malajsii dne 19. srpna bylo v pátek 20. srpna přijato rozhodnutí Evropské komise, které zakazuje dovoz peří a ptáků v domácím chovu z Malajsie do EU. Evropská unie nedováží živou drůbež ani násadová vejce, jež by rovněž mohly představovat riziko přenosu této choroby z Malajsie.
David Byrne, komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele, řekl: „Ptačí chřipka je vysoce nakažlivá choroba drůbeže, která může způsobit vážné ekonomické škody drůbežárskému průmyslu a může být přenesena na člověka. Nemůžeme podstupovat žádná rizika v souvislosti s dovozem ptačích produktů, které by mohly zavléci virus do EU.“
Ptačí chřipka byla na začátku roku 2004 potvrzena v několika asijských zemích, ne však v Malajsii. V současné době byl vyhlášen zákaz na dovoz živé drůbeže, pštrosů, jiných živých ptáků (jako jsou ptáci v domácím chovu), násadových vajec a produktů ze zasažené drůbeže, který se vztahuje na všechny postižené země (rozhodnutí 2004/122/ES).
Kvůli současnému vypuknutí ptačí chřipky v Malajsii byl zákaz dovozu nyní rozšířen i na tuto zemi. Před vypuknutím choroby mohla Malajsie vyvážet určité drůbežářské produkty (nezpracované peří), živé ptáky kromě drůbeže (ptáky v domácím chovu) a produkty z drůbežího masa, které prošly tepelným zpracováním, jež deaktivuje virus ptačí chřipky. Zákaz vyhlášený v pátek znamená, že dovozy peří a ptáků z Malajsie do EU budou zakázány do té doby, dokud situace nebude pod kontrolou.
Rozhodnutí přijaté Evropskou komisí přezkoumá Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, který se skládá ze zástupců členských států a Komise.
Zákaz zůstane v platnosti alespoň do 15. prosince 2004. Poté bude situace ve všech postižených zemích přezkoumána.

info@iceu.cz;
http://www.evropska-unie.cz .
ZEK, Tiskové zprávy, 27. 8. 2004