Bezpečnost potravin

Odsunuto přijetí předpisu EU o zdravotních tvrzeních

Vydáno: 22. 9. 2004
Autor:

Nový Evropský parlament se po přerušení projednávacího procesu dostane k vyjádření svého stanoviska až v březnu 2005. Objevují se návrhy na vyjadřování škodlivosti cukru a tuku v potravinách uváděním počtu kostek cukru nebo porcí másla.

K prvnímu čtení kontroverzního návrhu Komise EU v Evropském parlamentu ohledně zdravotních tvrzení uváděných na potravinách zřejmě nedojde dříve než v březnu 2005. Projednání tohoto dlouho připravovaného předpisu EU bylo přerušenou ukončením činnosti Evropského parlamentu a volbou nového v r. 2004. V minulém parlamentu nebyla politická vůle k vyřešení problematiky, nyní bude situace ještě obtížnější s ohledem na vyjadřování nových členských států.
Nově se vyskytují náměty týkající se názornějšího označování výrobků, které by spotřebitele varovalo před nadměrnou konzumací cukru a tuku. Podle nich by např. měl být obsah cukru v nápojích vyjádřen počtem kostek cukru (30 kostek cukru v 1,5 l limonády) nebo počtem jednoporcových balení másla (17 porcí másla v sáčku čipsů).
EU Food Law, 2004, č. 179, s. 1