Bezpečnost potravin

Křížová kontaminace – prezentace on-line

Vydáno: 23. 9. 2004
Autor:

Prezentace v aplikaci PowerPoint poskytuje základní informace o křížové kontaminaci potravin, potravinářských obalů a povrchů přicházejících do styku s potravinami.

Křížovou kontaminaci lze definovat jako přenos bakterií z místa jejich přirozeného výskytu, např. syrových potravin (maso, vejce, zelenina) na nekontaminované potraviny, které bez další tepelné úpravy slouží k výživě člověka. Při křížové kontaminaci se bakterie přenáší na nekontaminované potraviny přímo (např. nedostatečně zabalené syrové maso nebo kořenová zelenina v nákupní tašce mohou být příčinou kontaminace ostatních potravin šťávou a krví z masa nebo hlínou ze zeleniny) nebo nepřímo (např. ruce, kuchyňské zařízení, prkénka, nože kontaminované bakteriemi). Křížová kontaminace je jednou z hlavních příčin alimentárních onemocnění.
Na internetu byla zpřístupněna prezentace, která se komplexně zabývá problematikou křížové kontaminace potravin, potravinářských obalů a povrchů přicházejících do styku s potravinami. Celkem 77 snímků prezentace je k dispozici zde.
Problematikou křížové kontaminace se zabývá i leták, který pro širokou spotřebitelkou veřejnost publikoval Státní zdravotní ústav. Leták je přístupný také na internetu na http://www.szu.cz/Menu1/publikace/kontaminace.pdf