Bezpečnost potravin

Nové prověřování bezpečnosti byliny kava-kava

Vydáno: 1. 10. 2004
Autor:

Zákaz prodeje pepřovníku opojného v řadě zemí světa vedl k vytvoření zvláštní mezinárodní rady pro uvedenou bylinu, která bude posuzovat možnost obnovení prodeje této byliny v zemích EU.

Ve dnech 30. listopadu až 2. prosince 2004 se sejdou vědci, vládní úředníci a producenti byliny kava (pepřovníku opojného) z celého světa v Suva na ostrově Fiji, aby si vyměnili poznatky o této bylině, která je kontroverzní a jejíž používání je od roku 2002 v různých zemích světa zakazováno.

Konferenci organizuje “International Kava Executive Council” (IKEC) společně s Pacific Island Forum Secretariat, Fiji School of Medicine aj.

IKEC je mezinárodní organizace vytvořená ze zástupců zemí Pacifiku a EU. Zaměřuje se na obnovu obchodu mezi ostrovními státy jižního Pacifiku produkujícími bylinu kava a zeměmi EU. IKEC těsně spolupracuje s vládami zemí Fiji, Samoa, Tonga, Vanuatu.

 

Přehled publikací zabývajících se vyhodnocováním bezpečnosti byliny kava na internetových stránkách IKEC.

 

a & r” (analyze & realize) je společnost zabývající se konzultační a výzkumnou činností v oblasti přírodních produktů. Uvedená společnost byla vyzvána, aby vypracovala expertní zprávu o bylině kava. Úplný test zprávy je k dispozici zde.

 

O bylině kava na českých stránkách.

 

Functional Foods & Nutraceuticals, 2004, September, s. 6