Bezpečnost potravin

Mléko příčinou onemocnění?

Vydáno: 7. 10. 2004
Autor:

Vláda Velké Británie musí čelit obvinění, že nezajistila dostatečnou kontrolu dodávek mléka do obchodní sítě, čímž došlo k onemocnění velkého počtu spotřebitelů Crohnovou chorobou.

Více než sto osob postižených Crohnovou chorobou ve Velké Británii obvinilo vládu z toho, že selhala, pokud jde o kontrolu dodávek mléka, neboť minimálně 5 % mléka na pultech obchodů je kontaminováno bakterií Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP). Právní zástupce postižených uvádí, že vláda nezajistila prodloužení doby pasterace potřebné na zneškodnění MAP, čímž dopustila ve Velké Británii existenci většího zdravotního rizika než je výskyt Creuzfeld-Jakobovy choroby nebo AIDS.

V novinách se uvádí, že 17 % stád ve Velké Británii by mohlo být infikováno MAP, podle některých dokonce 50 %. Profesor Taylor z Nemocnice svatého Jiří v Londýně považuje MAP za “tragédii pro veřejné zdraví”. Mluvčí úřadu pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) uvádí, že prokázat MAP způsobující Crohnovu chorobu se dosud nepodařilo a že FSA činí vše pro to, aby se zamezilo šíření MAP prostřednictvím dodávek mléka.

Podle současné legislativy se požaduje dodržování procesu pasterace mléka, tj. 71,7 °C po dobu minimálně 15 sekund. Obava z toho, že by MAP mohla tento proces přežít, vedla k vydání doporučení prodloužit dobu pasterace na 25 sekund. Většina velkých mlékáren po určité době zavedla tuto změnu a hlavní obchodní firmy nyní požadují, aby mléko dodávané do prodejen bylo pasterováno po dobu 25 sekund. Během průzkumu prováděného FSA se však zjistilo, že MAP se vyskytuje i v některých vzorcích mléka pasterovaného 25 sekund. V současné době probíhá výzkum, který má určit, jaká kombinace teploty a času je potřebná pro eliminaci MAP.

 

www.foodsafetytoday.com (4. října 2004)

 

Více informací o Crohnově chorobě

Postup pasterace mléka v ČR je legislativně zakotven ve vyhlášce č. 77/2003 MZe ČR, ve znění vyhlášky č. 124/2004