Bezpečnost potravin

Olovo v sušeném ovoci a další závady

Vydáno: 8. 10. 2004
Autor:

Systém RASFF varuje před olovem v rozinkách a sušených švestkách, před výrobky s barvivem Sudan I a IV, před výskytem Listeria monocytogenes a dalšími nevyhovujícími potravinami.

V týdnu od 6. 9. 20043 byl do systému RASFF Lotyšskem ohlášen nález zvýšeného obsahu olova v sultánkách z Íránu a v sušených švestkách z Chile (obojí dovezeno přes Litvu).
Další vadou z tohoto týdne jsou ozářené, ale neoznačené nudle dovezené z Číny přes Švédsko (notifikováno Finskem).
Pokračuje problém se zakázaným barvivem Sudan I, které bylo zjištěno ve dvou pálivých omáčkách pocházejících z ČR (notifikováno ČR), a barvivem Sudan IV v palmovém oleji z Ghany dovezeném přes Nizozemí (notifikováno Irskem).
Problém byl se sulfonamidy v  medu z Maďarska (notifikováno Slovenskem) a vyskytlo se několik nálezů Listeria monocytogenes – v uzené šunce z Belgie, ve zmrazených kachních žaludcích z Velké Británie, v sýru „halloumi“ z Kypru, a v majonéze a račím salátu z Dánska.
Pokračují nálezy kyseliny erukové: jedno varování se týká pasty z zeleného chilli z Číny a další informace týkající se nakládaných produktů a omáček (mango, pálivá paprika, zelené chilli a směsi).
Lotyšsko dále notifikovalo nesprávné označení čokoládového a papájového jogurtu z Nizozemí
EU Food Law, 2004, č. 180, s. 5-6