Bezpečnost potravin

Jak se vyhnout listeriím

Vydáno: 9. 10. 2004
Autor:

Pokyny FSANZ pro obzvlášť citlivé skupiny spotřebitelů – zásady výběru potravin a zacházení s nimi.

Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu (FSANZ) aktualizoval pokyny týkající se zabránění otravám bakterií Listeria monocytogenes, a sice pro těhotné ženy, novorozence, osoby se sníženou imunitou a staré osoby. Jsou zaměřeny na bezpečnější postupy, pokud je konzumováno, maso, drůbež, saláty, mořské a mléčné produkty.
Ve zvlášť citlivých skupinách osob, pokud spotřebitel neví, jak bylo s produktem zacházeno, měl by si raději vybírat „bezpečnější“ produkty (např. nahradit měkký čerstvý sýr sýrem cottage nebo čedar; či připravit si čerstvý salát místo hotového kupovaného).
Osm základních pokynů obsažených v nově vydané příručce:
– konzumovat čerstvě vařené a čerstvě upravené potraviny
– potraviny důkladně tepelně upravovat
– při ohřívání dosáhnout až teploty „varu“
– velmi opatrně postupovat při výběru potravin
– nekonzumovat hotové potraviny ze salátových a sendvičových barů, lahůdkářství a švédských stolů („smorgasboards“)
– nekonzumovat potraviny s prošlým datem použitelnosti (spotřebujte do…)
– kupovat hotové pokrmy, pouze pokud jsou stále vařící.
Celou brožuru najdete na těchto stránkách.
Obdobné obecné pokyny pro zajištění bezpečnosti chce Rada pro informace o bezpečnosti potravin (Food Safety Information Council) šířit prostřednictvím společenských organizací, místních vlád, tiskem, rozhlasem a televizí. Pro dodržování hygieny a bezpečnosti u potravin zdůrazňuje šest hlavních zásad:
1. Udržujte teplé potraviny stále vařící.
2. Uchovávejte chladné potraviny v chladničce.
3. Potraviny důkladně tepelně upravujte (uvařte).
4. Oddělujte syrové a vařené potraviny.
5. Udržujte kuchyň a spižírnu v čistotě.
6. Myjte si ruce mýdlem a dobře vysušte.
Food Australia, 56, 2004, č. 9, s. 420