Bezpečnost potravin

Patogeny z potravin – epidemiologické hledisko

Vydáno: 14. 10. 2004
Autor:

Ve dnech 2.-3. 12. 2004 se v Padově v Itálii koná konference Patogeny z potravin z epidemiologického hlediska (Food Pathogen Epidemiology Microbes, Maladies and Methods), která je organizována v rámci projektu EU-RAIN (European Union Risk Analysis Network) zaměřeného na budování Informační sítě pro analýzu rizik z potravin v rámci EU.

Mezinárodní konference je svým zaměřením určena především pro epidemiology, lékaře z oblasti veřejného zdraví, specialisty na zdravé životní prostředí, zástupce dozorových orgánů za bezpečujících systém zajišťování bezpečnosti potravin a další odborníky, kteří se zabývají problematikou onemocnění z potravin.

Konferenci organizuje Teagasc – The National Food Centre v Irsku ve spolupráci s Instituto Zooprofilactico Sperimentale v Benátkách v rámci projektu EU-RAIN, podporovaném EU jako součást 5. Rámcového programu.

Cílem konference je posoudit dostupné epidemiologické metodiky a techniky, výměna praktických zkušeností znalostí z oboru a naznačení dalších trendů v oblasti vývoje nových technik pro zdokonalení a usnadnění detekce patogenů.

Jednání bude rozděleno do pěti odborných sekcí:

1. Současný stav problematiky
2. Patogeny z potravin z epidemiologického hlediska – činnost dozorových orgánů
3. Epidemiologie onemocnění působených bakteriální patogeny z potravin (I. část – Salmonella, Listeria monocytogenes)
4. Epidemiologie onemocnění působených bakteriální patogeny z potravin (II. část – Escherichia coli O157, Staphylococcus aureus, Campylobacter)
5. Epidemiologie onemocnění působených viry a parazity z potravin

Podrobné informace o konferenci jsou k dispozici zde

Informace o konferenci poskytne:

Dr. Bláithín Maunsell
Teagasc – The National Food Centre,
Ashtown,
Dublin 15,
Ireland.
Email: bmaunsell@nfc.teagasc.ie
Tel: 353 1 805 9514
Fax: 353 1 805 9550

Více informací o projektu k dispozici na domovských stránkách projektu http://www.eu-rain.com nebo v článcích publikovaných v rámci portálu www.bezpecnostpotravin.cz:

V Zemědělské a potravinářské knihovně jsou k dispozici následující materiály z projektu EU-RAIN:

  • Sborník z konference: Conference on Catering Food Safety – a Responsibility Ignored? pod signaturou C 38199
  • Prezentace z konferencí na CD: EU-RAIN Conference Presentation: 1. Projekt Framework and Database, 2. Catering Food Safety – a Responsibility Ignored? pod signaturou CD 213