Bezpečnost potravin

V

Vydáno: 21. 10. 2004
Autor:

vegetariánství

Včelí jed

Jed je včelám záměrně odebírán a je vysoce ceněn. Hlavní využití nachází při léčbě revmatických onemocnění svalů a kloubů a při léčbě alergií.

 

Související hesla:

* Včelí produkty

 

Zdroj: D-test, 2004, č. 10, s. 21

(kvas)


Včelí produkty

viz 

* Med

* Pyl

* Propolis

* Včelí vosk

* Mateří kašička

* Včelí jed

(kvas)

Včelí vosk

Pro včely je základním stavebním materiálem, pro člověka má význam například při výrobě svíček, jako impregnační látka, v kosmetice, farmaceutickém průmyslu apod.

 

Související hesla:

* Včelí produkty

(kvas)

Vegetariánství
Slovo vegetarismus pochází z latinského slova vegetabilis (rostliny) a vegetare (růst, rozvíjet se). Vegetus v latině znamená svěží, zdravý. Vegetarismus přišel do Evropy v antických dobách pravděpodobně z Asie od brahmínů, jogínů a buddhistů. Do současné podoby byl vegetarismus přetvořen v Anglii, kam se již v prvé polovině 19. století dostal z Indie. V roce 1847 vznikla první britská vegetariánská společnost, která vytvořila i současné slovo vegetarián. „Rodina“ vegetariánů zahrnuje řadu slavných a významných osob – filozofů, vědců, umělců, sportovců dob minulých i dnešních (Pythagoras, Sokrates, Platón, Hipokrates, Ovidius, Seneka, Klement Alexandrijský, král Ašóka, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Newton, Goethe, Wagner, Lincoln, Nietzsche, Voltaire, Shaw, Gandhi, Tolstoj, Gorkij, Nurmi, Albert Schweitzer, lbert Einstein, Johny Cash, Paul McCartney, Brigitte Bardotová, a další). Existují tři typy vegetarismu:
Ovo-lakto-vegetariáni – nejedí maso ani ryby, ale jedí vejce, mléko a produkty z nich vyrobené,
Lakto-vegetariáni – nejedí kromě masa a ryb ani vejce,
Vegani – nejedí žádné výrobky živočišného původu, tedy ani máslo, mléko, med.
Důvody pro vegetariánství mohou být zdravotní, náboženské, ekonomické či ochrana životního prostředí.  (kop)