Bezpečnost potravin

Sója se sníženým obsahem trans-mastných kyselin

Vydáno: 23. 10. 2004
Autor:

Společnost Monsanto vyvinula novou varietu sójových bobů Vistive™, která obsahuje méně než 3 % kyseliny linolenové.

Již v roce 2005 budou mít  stovky pěstitelů ve státě Iowa možnost pěstovat nový druh sójových bobů s nízkým obsahem kyseliny linolenové společnosti Monsanto, jejichž zpracováním se získá sójový olej se sníženým nebo nulovým obsahem trans-mastných kyselin. Nová varieta sójových bobů Vistive™ je zcela srovnatelná s nejlepšími odrůdami sójových bobů. Boby Vistive™ obsahují méně než 3 % kyseliny linolenové v porovnání s tradičními sójovými boby, které jí obsahují 8 %. Snížený obsah kyseliny linolenové redukuje nebo eliminuje nutnost parciální hydrogenace, při které se vytvářejí trans-mastné kyseliny.
Milling & Baking News, 83, 2004, č. 28, s. 14