Výskyt salmonel na běžných a organických farmách
Salmonela je nejběžnější příčina vzniku nemocí z potravin u lidí a může způsobit onemocnění a vzácně i úhyn u skotu. Vylučování salmonel se sleduje následně po onemocnění nebo i bez klinických příznaků.
Opatření v rámci HCCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) a Služby pro kontrolu a bezpečnost potravin při USDA (min. zemědělství USA)se monitoruje kontaminace masa bakterií Salmonella spp.
Salmonely se šíří v prostředí a mohou být zaneseny na farmy mnoha způsoby včetně krmiva, prodeje skotu, hlodavců a dalších divokých zvířat, ptáků, lidí, hmyzu nebo vody. Podle odborníků nelze počítat s úplnou likvidací salmonel a nedá se očekávat, že by většina stád skotu byla nějakou dobu bez salmonel; některé farmy jsou více zamořené než jiné. Déletrvající vysoký výskyt salmonel by mohl mít větší význam z hlediska zdraví lidí, než nízký výskyt salmonel.
Za většinu klinických onemocnění lidí a skotu zodpovídá jen několik málo séro skupin a sérotypů. Stáda s těmito séro skupinami nebo sérotypy mají větší význam z hlediska humánní a veterinární mediciny.
V průzkumu provedeném na 110 organických a běžných farmách v USA nebyl zjištěn rozdíl v rozšíření salmonel na běžných nebo organických farmách. Byly zjištěny sezónní rozdíly v množství vylučovaných salmonel. Více farem mělo minimálně 1 séroskupinu B a séroskupina E1 byla u pozitivních vzorků nejběžnější. Více než 1 séroskupina byla izolovaná ze 76,4 % pozitivních farem.
JAVMA, 225, 2004, č. 4, s. 567-573