Bezpečnost potravin

Doporučení pro uchovávání čerstvého ovoce a zeleniny

Vydáno: 15. 11. 2004
Autor:

Některé druhy tropického ovoce a citlivé druhy zeleniny se nesmějí skladovat při teplotách pod 10 ºC. Tabulka uvádí doporučené teploty skladování v chladničce u jednotlivých druhů uchovávaných po dobu 2 až 6 dnů.

Jak čerstvost ovoce a zeleniny co nejdéle udržet?
V domácnosti lze jen obtížně dodržovat optimální podmínky. Chlazení čerstvého zboží má své meze. V případě druhů citlivých na chlad nedochází k poškození buněk až zmrznutím buněčné šťávy, ale mnohem dříve poškozením fyziologických funkcí. Takové plody (především tropické ovoce jako ananas, banány, avokádo, mango, ale také zelenina jako lilek, zelené fazole, okurky, dýně, papriky, rajčata a cukety) se nesmějí skladovat při teplotách pod 10 ºC.
V chladničce mohou být umístěny druhy, které jsou vůči chladu odolné, avšak i zde platí princip „první dovnitř – první ven“.
Samozřejmě, že obecně platí princip, že čím je teplota skladování nižší (v mezích přípustných pro příslušný druh), tím déle se zachová „čerstvost“ (požadované senzorické vlastnosti). Pouze nedozrálé ovoce by naopak mělo být uchováváno při teplotě vhodné k dozrání.
Jablka, která mají vydržet, je např. vhodné uchovávat na zastíněném balkoně, kde jsou vzhledem k trvalému proudění vzduchu odváděna vznikající stopová množství etylenu, takže dozrávání se neurychluje a uchová se pevná tkáň.

Příloha : Doporučené teplotní podmínky pro krátkodobé skladování a přepravu nejobvyklejších druhů ovoce a zeleniny 

Obst-Gemüse-Kartoffel-Verarbeitung, 2003, č. 5/6, s. 35–38