Bezpečnost potravin

„Správná“ a „nesprávná“ výživa

Vydáno: 20. 11. 2004
Autor:

obecně známé zásady, výživová doporučení, výživová pyramida, připravovaná výživová tvrzení,

Ve vědě o výživě zásadně platí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale především „dobrá“ nebo „špatná“ výživa. Ve vyvážené výživě mohou být zastoupeny jakékoli potraviny, ale záleží na tom, jaký tvoří podíl.
K hlavním všeobecně známým zásadám patří:
– jíst hodně zeleniny a ovoce (doporučuje se 5 porcí denně)
– omezovat příjem soli
– omezovat příjem nasycených tuků
– omezit konzumaci cukrů (prázdných kalorií)
– omezovat konzumaci uzenin
– omezovat příjem alkoholu
– nepřejídat se.
Odborníci na výživu zpracovávají výživová doporučení (viz výživová doporučení – bude doplněno dodatečně) pro jednotlivé skupiny obyvatel na základě výsledků studií, v nichž se sledovala souvislost určitých konzumovaných potravin nebo jejich složek na výskyt určitých onemocnění nebo naopak na zlepšení zdravotního stavu. Další informace o výživových doporučeních

Pro názornost zpracovávají odborníci na výživu graficky znázorněná doporučení ve formě výživové pyramidy.
(viz obr. – bude doplněn dodatečně). Další informace o výživové pyramidě

Nové výrobky jsou často nabízeny tak, aby oslovily spotřebitele, kteří si uvědoměle vybírají potraviny pro své zdraví. Znamená to, že se při označování i v reklamě používají lákavá tvrzení ohledně složení potravin. Proto je nutné, aby se vytvořily jednotné formulace, které lze v příslušném případě použít. V současné době se v EU schvaluje, co určité formulace znamenají. (viz tabulka).
Tabulka: Formulace výživových tvrzení a související požadavky na potravinu

Zvláštní kapitolu tvoří netradiční formy stravování jako vegetariánství, makrobiotika (viz „vegeteriánství„, další budou doplněny dodatečně) apod.
(sk)