Bezpečnost potravin

Sójový chléb může redukovat riziko rakoviny prostaty

Vydáno: 5. 1. 2005
Autor:

Chléb s vysokým obsahem sóji může redukovat, podle závěrů nejnovější australské studie, riziko vzniku a progrese rakoviny prostaty.

Chléb s vysokým obsahem sóji může redukovat, podle závěrů nejnovější australské studie, hladinu markeru rakoviny prostaty PSA (prostatický specifický antigen). Hladina PSA se běžně používá při vyšetřování rakoviny prostaty a sledování průběhu choroby po jejím diagnostikování. Výsledky studie podporují epidemiologické důkazy naznačující, že sója snižuje riziko vzniku a progrese rakoviny prostaty. Rakovina prostaty je v současné době druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u mužů a postihuje každoročně na světě více než 500 000 osob. V rámci výzkumu, který byl prováděn na australské Monash University za podpory společností George Weston Foods byly sledovány účinky speciálně vyrobeného chleba obsahujícího 50 g tepelně opracované sójové krupice a 20 g lněného semínka. Skupina 29 mužů s diagnostikovanou rakovinou prostaty a plánovanou radikální prostatektomií dostávala namátkově denně čtyři krajíčky chleba bohatého na sóju, resp. s obsahem sóji a lněného semínka, resp. normálního pšeničného chleba. Denní strava obsahující sóju ovlivňovala u pacientů příznivě hladinu PSA již po jednom měsíci. Přídavek sóji ve stravě způsobil u mužů s rakovinou prostaty 13% pokles celkové hladiny PSA. Výzkum poskytl další důkazy podporující výsledky epidemiologických studií, konstatující, že u populace mužů, konzumujících stravu s vysokým obsahem fytoestrogenů se riziko vzniku a progrese rakoviny prostaty snižuje, což je rovněž příznivým signálem pro výrobce potravin s přídavkem sóji. Podle společnosti Mintel bylo v první polovině roku 2000 uvedeno v USA na trh téměř 500 nových výrobků se sójovým proteinem. Sójové ingredience se ve zvýšené míře začínají používat také v Evropě. Počátkem roku 2004 uvedla společnost Allied Bakeries na trh v Británii chléb obohacený sójou, určený pro spotřebitele, kteří potřebují snížit hladinu cholesterolu a zlepšit zdraví srdce.
http://www.nutraingredients.com