Bezpečnost potravin

Rukola by se měla konzumovat pouze po tepelné úpravě

Vydáno: 12. 1. 2005
Autor:

Na základě jednoho případu výskytu nákazy Salmonella thompson doporučuje švédský Úřad pro bezpečnost potravin spotřebitelům konzumovat italský rukolový salát pouze jako součást tepelně upravených pokrmů, vzhledem k možné kontaminaci tímto patogenem.

Švédský Úřad pro bezpečnost potravin (SLV) doporučuje spotřebitelům konzumovat italskou rukolu (roketa setá, Eruca sativa, aromatická rostlina, používaná zejména jako součást zeleninových salátů) pouze ve formě pokrmů tepelně upravených. Toto doporučení bylo vydáno na základě výskytu minimálně jednoho případu infekce v Norsku, způsobené nákazou Salmonella thompson, spojované s importovanou italskou rukolou, a na podkladě nedávné analýzy, která prokázala v salátech rovněž přítomnost S. typhimurium a Campylobacter.  SLV poukazuje na skutečnost, že dokonce ani důkladným promytím salátových listů se patogeny neodstraní. Tepelné opracování ale salmonelu eventuálně přítomnou v rukolovém salátu inaktivuje. Šetření zdroje a rozsahu kontaminace dále pokračuje. Více informací na http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage____10349.aspx

http://www.foodsafetytoday.com