Bezpečnost potravin

FDA schválil zdravotní tvrzení pro olivový olej

Vydáno: 16. 1. 2005
Autor:

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil kvalifikované zdravotní tvrzení pro mononenasycené tuky z olivového oleje.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil 1. listopadu minulého roku kvalifikované zdravotní tvrzení pro mononenasycené tuky z olivového oleje. Kvalifikované zdravotní tvrzení pro konvenční potraviny musí být podloženo důvěryhodným vědeckým důkazem. FDA schválila zdravotní tvrzení v následujícím znění: „Omezené a nikoliv nezvratné důkazy naznačují, že konzumace asi dvou polévkových lžic (23 g) olivového oleje denně může snižovat riziko koronárních srdečních onemocnění v důsledku obsahu mononenasyceného tuku přítomného v olivovém oleji. K docílení tohoto možného příznivého účinku by měl olivový olej v příslušném výrobku nahradit podobné množství saturovaného tuku a nezvyšovat celkový energetický obsah dodaný v potravě během dne. Jedna porce tohoto výrobku ( název příslušné potraviny) obsahuje (x) gramů olivového oleje“. Přestože se obecně v cereálních výrobcích olivový olej nevyskytuje příliš často, používají ho někteří řemeslní pekaři pro výrobu speciálních druhů chleba.
Milling&Baking News, 83, 2004, č. 57, s. 27