Bezpečnost potravin

Potraviny živočišného původu se kontrolují .

Vydáno: 2. 2. 2005
Autor:

Dotaz čtenářky Večerníku Praha ze dne 20. 1. 2005 . Očekávala jsem, že na balíčcích s drůbežím masem bude napsána země původu. Jsou označeny firmou – výrobcem - pravda, ale nejsem si jista, zda to není málo. Mohu se spolehnout, že je vše v pořádku i kdyby šlo o maso například z Brazílie? H. Martincová, Praha

Potraviny živočišného původu se kontrolují

Očekávala jsem, že na balíčcích s drůbežím masem bude napsána země původu. Jsou označeny firmou – výrobcem – pravda, ale nejsem si jista, zda to není málo. Mohu se spolehnout, že je vše v pořádku i kdyby šlo o maso například z Brazílie?

H. Martincová, Praha

*

Ano, můžete se spolehnout na to, že všechny potraviny živočišného původu, které jsou oficiálně tzv. uváděny do oběhu, to znamená, které se objeví na pultech řeznictví či jiných obchodů, supermarkety nevyjímaje, prošly veterinární kontrolou.

Náš veterinární zákon i zákon o potravinách a příslušné vyhlášky stanoví, stejně jako v ostatních členských zemích EU, že výrobky musejí být tak označeny, aby bylo možné dohledat původce. To znamená, že musí být jasné kdo výrobek vyrobil nebo dovezl nebo prodal nebo jej nechal zabalit.

Z hlediska zákazníka je zákonem považováno za nejdůležitější, aby byl nejzřetelnější poslední subjekt, tj. ten, kdo přímo odpovídá za finální podobu výrobku, u kterého též lze reklamovat případné nedostatky, či vady. Pro lepší informaci zvídavého zákazníka je vhodné, aby výrobek obsahoval i informaci o surovině a jejím původu. Zákonné normy však tuto povinnost do těchto podrobností, možná zatím, neukládají.

Pokud jde o suroviny, či výrobky ze zemí mimo EU, platí, že z těchto tzv. třetích zemí lze do EU dovážet jedině ze závodů, které mají schválení pro vývoz do EU, tj. splňují přísné hygienické a veterinární podmínky. To mohou potvrdit mnozí naši výrobci a zpracovatelé, kteří ještě před přijetím ČR do EU chtěli s členskými zeměmi obchodovat.

Josef Duben, Státní veterinární správa