Bezpečnost potravin

Nový funkční jogurt proti lenosti střev

Vydáno: 10. 2. 2005
Autor:

Firma Danone vyvinula nový jogurt Activia® obsahující speciální kmen bifidobakterií, kterým lze funkci střev povzbudit a zkrátit pasážní dobu.

Trávicí potíže jako malá peristaltika střev, nepravidelná stolice nebo nadýmání postihují každého čtvrtého dospělého (v SRN), a sice častěji ženy a starší osoby. Trávicí potíže mohou mít různé příčiny: především nedostatečný přívod tekutin, strava s nízkým obsahem vlákniny, nedostatek pohybu nebo stres. Navíc někteří lidé užívají různé prostředky ve snaze dosáhnout každodenní stolici, což nemusí být bezpodmínečně nutné. Průchod stravy celým traktem může trvat až 72 hodin.

Značný vliv na funkci střeva může mít také střevní flóra. Tlusté střevo je osídleno 400 až 500 druhy bakterií v množství 1011 až 1012. Vhodná mikroflóra jednak svádí konkurenční boj s patogeny o živiny, a tím brání jejich růstu, jednak může podpořit trávení tím, že spotřebovává některé pro nás nežádoucí složky stravy.

Vzhledem k tomu, že složení této mikroflóry lze příznivě ovlivnit konzumací probiotických potravin, vyvinula firma Danone nový funkční jogurt Activia® obsahující speciální kmen bakterií Bifidobacterium animalis DN-173 010 (obchodní název: Digestivum essenzes®), kterým lze funkci střeva povzbudit a zkrátit pasážní dobu.

Provedená studie prokázala, že výše uvedený kmen odolává kyselému prostředí žaludku a že se opakovaně nachází ve stolici průměrně v množství 108 KTJ. Další studie se 100 osobami potvrdila, že po konzumaci 1 až 2 kelímků jogurtu Activia denně, dojde po 2 týdnech ke zkrácení pasážní doby o 20,5 %. Zajímavým aspektem studie je, že zkrácení pasážní doby závisí na dávce jogurtu, a že účinek trvá ještě 4 týdny po ukončení kůry.

Studie se 72 dobrovolníky ukázala, že tento kmen bifidobakterií zkrátil pasážní dobu v průměru o 39 %, přičemž míra účinku závisela na počáteční pasážní době. (Čím delší doba na počátku, tím větší je její zkrácení.) Příznivý účinek se projevil především u žen. Aktivia však nemá urychlovací efekt u osob s pravidelným trávením, kde by to působilo negativně. Tento bakteriální kmen v každém případě harmonizuje trávení. Navíc jogurt Activia je jemně krémový a má příjemnou chuť.

Ernährungs-Umschau, 52, 2005, č. 1, s.33