Bezpečnost potravin

Příznivý účinek na hladinu cholesterolu nemá rýžová vláknina, ale olej z otrub

Vydáno: 13. 2. 2005
Autor:

Američtí výzkumníci zjistili, že snižování hladiny cholesterolu nezpůsobuje rýžová vláknina, ale pravděpodobně olej z rýžových otrub. Rovněž se ukázalo, že cholesterol snižující efekt nevyvolávají mastné kyseliny, ale pravděpodobně nezmýdelnitelné složky oleje.

Výzkumníci z Louisiana State University zjistili, že snižování hladiny cholesterolu nezpůsobuje rýžová vláknina, ale pravděpodobně olej z rýžových otrub, který se používá v některých amerických restauracích ke snižování obsahu trans-tuků. Rovněž bylo zjištěno, že cholesterol snižující efekt nevyvolávají mastné kyseliny, ale spíše nezmýdelnitelné složky oleje. Olej tak má podobné vlastnosti jako rostlinné steroly, které se stále více používají v potravinách určených pro cholesterolovou dietu. V rámci výzkumu pracovníci zjišťovali, který prvek rýžových otrub je odpovědný za známý příznivý účinek na snižování hladiny cholesterolu. Nejprve byla 26 zdravým dospělým osobám s mírně zvýšenou hladinou cholesterolu podávána denně strava obsahující 13-22 g potravní vlákniny po dobu tří týdnů. Potom 13 z nich začalo po dobu pěti týdnů konzumovat stravu s odtučněnými rýžovými otrubami, které zdvojnásobily příjem vlákniny. Ve druhé, randomizované křížové studii trvající více než 10 týdnů, konzumovalo 14 dobrovolníků stravu s olejem z rýžových otrub (třetina celkového tuku v potravě), který byl následně nahrazen směsí oleje, která měla složení mastných kyselin podobné jako olej z rýžových otrub. Jak informovali výzkumníci ve zprávě uvedené v American Journal of Clinical Nutrition, odtučněné rýžové otruby koncentraci lipidů nesnižovaly. Ve druhé studii bylo zjištěno, že celkový cholesterol byl, v porovnání s konzumací kontrolní stravy, při konzumaci stravy s obsahem oleje z rýžových otrub významně snížen. Ve složení mastných kyselin ve stravě nebyly žádné podstatné rozdíly. K redukci cholesterolu došlo díky jiným složkám přítomným v oleji z rýžových otrub, především nezmýdelnitelných sloučenin. Konzumace stravy s olejem z rýžových otrub vedla ke snížení hladiny LDL-cholesterolu o 7 %.
http://www.nutraingredients.com