Bezpečnost potravin

O geneticky upraveném jídle mají rozhodovat i občanská sdružení

Vydáno: 18. 2. 2005
Autor:

Občanská sdružení zřejmě opět budou mít možnost účastnit se rozhodování o geneticky upravených organismech. Účastníky správních řízeních o těchto organismech mají být také kraje. Umožnit to chce v návaznosti na směrnice EU vládní novela zákona o geneticky modifikovaných organismech, kterou v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna.

Norma se týká podmínek povolení pěstovat rostliny s upravenými geny a prodeje potravin, které z těchto rostlin budou vyrobeny. Účast veřejnosti na povolovacích jednáních sněmovna počátkem loňského roku odmítla povolit.

Proti účasti občanských sdružení na řízeních se např. postavil poslanec ODS Jaroslav Pešán. Občanská sdružení jsou podle něj „organizace založené k propagaci nebo lobbování pro určitou dílčí otázku, a nikoli zástupci veřejnosti. Od veřejnosti k tomu nemají mandát“. Podle něj by přesto mohla pěstování geneticky modifikovaných rostlin zhatit. Získávání geneticky upravených potravin je přitom podle Pešána celosvětovým trendem.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) podotkl, že nesdílí takové nadšení pro tyto potraviny jako Pešán. „Přece jen by člověk měl mít určitou úctu ke stvoření a neměl by překračovat hranice, ze kterých možná není návratu,“ uvedl. Ministr si ale myslí, že „při dodržení principů přibližné opatrnosti je možné i uplatnění těchto plodin v našich podmínkách, samozřejmě při ochraně ekologického zemědělství“.

Čeští výrobci a prodejci mají už zhruba tři roky povinnost označovat potraviny obsahující geneticky modifikované organizmy, nebo ty, které z nich byly vyrobeny, i když konkrétní potravina je již neobsahuje. V prodejnách se lidé nejčastěji setkávají s výrobky z geneticky upravené sóji.

Na rizika pěstování geneticky upravených rostlin upozorňuje v Česku zejména organizace Greenpeace. Není podle ní jisté, jak se takové rostliny budou v přírodě chovat a jak ovlivní původní vegetaci. Právě podmínky, které musejí firmy pěstující geneticky modifikované organizmy splnit, upravuje novelizovaný zákon o nakládání s těmito produkty.

Martin Horák, Ekolist, 10. února