Bezpečnost potravin

Mrkev účinná v prevenci rakoviny

Vydáno: 23. 2. 2005
Autor:

Podle výzkumníků v Dánsku syrová mrkev napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva. Za účinnou složku se považuje falcarinol.

Výzkumníci v Dánsku potvrdili, že chemická sloučenina nalezená v syrové mrkvi a v jiných druzích zeleniny napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva. Nejde přitom o beta-karoten, tj. sloučeninu, o které se dříve domnívali, že má tuto schopnost. Touto sloučeninou je podle výzkumníků z Dánka falcarinol.

Kromě mrkve je falcarinol obsažen také v celeru, petrželi, pastináku a v jiných druzích zeleniny, ale pouze, je-li zelenina v syrovém stavu. Tepelnou úpravou se schopnost zamezovat rakovině snižuje.

Podle Morten Larsena, který je vedoucím výzkumného týmu, tento objev povede k doporučením, které druhy zeleniny by se měly konzumovat z hlediska ochrany před rakovinou. Teprve další výzkum ukáže, jaké množství mrkve a jiných druhů zeleniny by se mělo denně konzumovat.

 

cordis.lu

 

Pozn.: Další informace o sloučenině falcarinol je k dispozici na stránkách Agronavigatora v příspěvku “Protirakovinné a protizánětlivé sloučeniny v ovoci a zelenině” a pro registrované uživatele pak v Potravinářských aktualitách v příspěvku “Ovoce a zelenina: zdroj sloučenin prospěšných pro zdraví”.