Bezpečnost potravin

BfR upozorňuje na salmonelu ve vepřovém mase

Vydáno: 23. 2. 2005
Autor:

Vzhledem k dalšímu zaznamenanému případu salmonelózy způsobené vzácně se vyskytujícím typem salmonely Salmonella bovismorbifican, Německý institut pro posuzování rizik z potravin (BfR) znovu doporučuje nekonzumovat syrové vepřové maso, především mleté.

Německý institut pro posuzování rizik z potravin (BfR) znovu doporučuje nekonzumovat syrové vepřové maso poté, co byl nedávno zjištěn případ salmonelózy způsobený Salmonella bovismorbificans. V poslední době zvýšený počet onemocnění způsobený S. bovismorbificans, která je relativně vzácným typem salmonely, vedl k zahájení šetření, kterým bylo jako zdroj nákazy identifikováno syrové vepřové maso, především mleté. BfR proto doporučuje spotřebitelům nekonzumovat syrové maso, zejména pak vepřové, a to v žádné podobě (mleté vepřové maso, kořeněné mleté vepřové maso, uzeniny atd.) a při manipulaci s masem striktně dodržovat čistotu a odpovídající hygienické zásady. Podle BfR bylo v průběhu roku 2004 zaznamenáno berlínským Kochovým institutem 60 000 případů salmonelózy, což je dosud největší počet zaznamenaných případů bakteriálního alimentárního onemocnění v Německu. Více informací na adrese:

http://www.foodsafetytoday.com