Bezpečnost potravin

V americkém mletém hovězím mase zaznamenáno snížení hladiny E. coli O157:H7

Vydáno: 5. 3. 2005
Autor:

V průběhu posledních čtyř let se v USA výrazně snížil počet potravin, především masa, drůbežích a vaječných výrobků, pozitivně testovaných na E. coli O157:H7.

Úřad pro bezpečnost a kontrolu potravin při americkém ministerstvu zemědělství (FSIS) zveřejnil výsledky z programu pravidelného odběru a analýzy vzorků potravin, týkající se počtu vzorků mletého hovězího masa,  pozitivně testovaného na  Escherichia coli O157:H7 v roce 2004. Z celkově analyzovaných 8 010 vzorků bylo 0,17 % vzorků pozitivních v porovnání s 0,30 % vzorků v roce 2003, resp. 0,78 % vzorků v roce 2002, resp. 0,84 % v roce 2001 a 0,86 % v roce 2000. Rovněž se snížil počet vzorků potravin kontaminovaných E. coli O157:H7, stažených v USA z prodeje, a to z 12 v roce 2003, resp. 21 v roce 2002 na šest výrobků stažených z prodeje v roce 2004. Výrazné snížení počtu výrobků pozitivních na E. coli O157:H7 je výsledkem nekompromisně uplatňované politiky na vědeckém základě zaměřené na snižování patogenů v americkém mase, drůbeži a vaječných výrobcích. Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com