Bezpečnost potravin

Společnost Lowes Foods nabízí ozářené hovězí

Vydáno: 11. 3. 2005
Autor:

Společnost Lowes Foods nabízí spotřebitelům ve 48 ze svých 105 obchodů ozářené čerstvé mleté hovězí maso. K úpravě masa je použita technologie Surebeam, využívající ke zničení škodlivých bakterií elektronový paprsek o vysoké energii.

Od začátku března nabízí společnost Lowes Foods  spotřebitelům ve 48 ze svých 105 obchodů ozářené čerstvé mleté hovězí maso. Maso se prodává ve zhruba půlkilových baleních, obsahujících 93 % libového mletého hovězího masa. Výrobky jsou určeny především pro spotřebitele, kteří chtějí mít jistotu, že mleté hovězí maso, které připravují, je tepelně opracováno na vnitřní teplotu 160 °C. Použitím technologie ozařování Surebeam  se v mletém hovězím mase likvidují bakterie E. coli. Technologie Surebeam využívá ke zničení škodlivých bakterií elektronový paprsek generovaný běžným zdrojem elektřiny. Zabalené mleté hovězí maso prochází elektrickým paprskem, který okamžitě ničí bakterie E. coli, které mohou být příčinou alimentárních onemocnění. Použitý postup nemění chuť, texturu ani nutriční hodnotu hovězího masa. Postup ozařování byl schválen americkým Centrem pro kontrolu chorob (CDC), Úřadem pro kontrolu a bezpečnost potravin při americkém ministerstvu zemědělství (FSIS), Americkou dietetickou společností (ADA) a řadou dalších organizací, které jsou přesvědčeny, že tento způsob opracování potravin má značný potenciál pro prevenci alimentárních onemocnění. Ozařování potravin se osvědčilo jako bezpečný způsob snižování rizika alimentárních onemocnění při zachování vysoké  kvality a nezměněné nutriční hodnoty potravin. Přestože se ozařováním potravin zničí 99,9 % škodlivých bakterií, které mohou být přítomny v, resp. na potravinách, nenahrazuje tento zásah správné výrobní postupy nebo dodržování předepsaných hygienických opatření. Spotřebitelé by měli dodržovat zásady bezpečné manipulace s potravinami, jako je skladování masa pod 4,0 °C, ukládat maso odděleně od ostatních potravin, aby se předešlo křížové kontaminaci, vařit maso při odpovídající teplotě a udržovat v čistotě kuchyňské náčiní, ruce a pracovní plochy. Společnost Lowes Foods byla založena v roce 1954, zaměstnává 7500 pracovníků a provozuje 105 obchodů v Severní Karolině a Virginii. Své výrobky dodává především do obchodů s čerstvými potravinami.

http://www.nutraingredients.com